AYDER Hakkında

AYDER Hakkında 2018-05-24T11:32:07+00:00

Alternatif Yaşam Derneği

Alternatif Yaşam Derneği, Türkiye’deki engellilere ve bütün dezavantajlı gruplara yönelik “Engellilik” olgusuna alternatif çözümler öneren, yenilikçi ve sürdürülebilir projeler üreterek, “Engelsiz Türkiye”ye doğru giden yolda üzerine düşen görevleri yerine getirmek üzere kurulmuştur.

AYDER kurulduğu 2002 yılından itibaren yenilikçi ve sürdürülebilir projeler üreterek en başta hedeflediği “Engelsiz Türkiye”ye ulaşmak için ilk adımları atmış, belli sayıda engelli ve sosyal dezavantajlı grupların hem üretici hem de tüketici olarak ekonomik hayata kazandırılmalarını sağlayacak bir platform haline gelmiştir.

AYDER’ın fiili kuruluş tarihi olan 2002 yılından öncesinden başlayarak Dalmak Özgürlüktür (1997), Alternative Camp (1997), Reha Istanbul Fuarı (2004), Engelsiz Turizm (2006), ve Düşler Akademisi (2008) gibi birçok yenilikçi proje planlanmış ve hayata geçirilmiştir. AYDER, Birleşmiş Milletler’in “Global Compact” (Küresel İlkeler) sözleşmesini imzalayan ilk sivil toplum örgütüdür.

İlkelerimiz:

• Farklılıklara Saygı
  • Gönüllülük
  • Yenilikçi Üretim
  • Pozitif Düşünce
  • Kültürler Arası Etkileşim
  • Evrensel Tasarım
  • Karşılıksız Paylaşım

Hedeflerimiz:

• STK sürdürülebilirliği modeli olarak sosyal işletme yaklaşımımızı her alanda ürün ve hizmet yelpazemizi genişleterek herkesin kullanıma sunmak
  • Sosyal girişimciliğin yaygınlaşmasına yönelik eğitimler sunmak
  • Kapsayıcı iş modelleri ve farklılıklara saygı önermelerimizin tüm özel sektör dünyasında daha çok uygulanabilir hale gelmesini sağlamak
  • Yerel ve uluslararası gönüllülük programlarımızı artırarak gönüllülük saatlerimizin daha iyi bir dünya için katma değer üretmesinin devamı

AYDER İlkeleri:

• Sorty – Serhat Soydan

• Words of Silence – Buket Ela Demirel

Başarı Hikayelerimiz

Bu yıl toplam 50 ülkeden 3200’den fazla şirket ve projenin yarıştığı International Business Awards’da Düşler Akademisi üç Bronz Stevie ödülü kazandı.

01 Eylül 2012, International Business Awards

Social Inclusion Band, Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) tarafından düzenlenen 11. Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri’nde ‘Sivil Toplum Kuruluşları’ kategorisinde Altın Pusula Ödülünü kazandı.

30 Haziran 2012, Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD)

Alternative Camp, UNDP ve British Council tarafından hazırlanan “Gençlik Çalışmasında İyi Örnekler” seçkisinde yer aldı.

29 Ekim 2013 , UNDP ve British Council

SKD Türkiye’nin düzenlediği II. İnovatif Sürdürülebilirlik Uygulamaları Yarışması’nda Alternatif Yaşam Derneği çatısı altında bulunan Düşler Akademisi Kaş “İnovatif Sürdürülebilirlik Uygulamaları Yarışması 2015, Kobi Kategorisi En İyi Sosyal İnovatif Uygulama” ödülüne layık görüldü

17 Aralık 2015 , SKD Türkiye

Kobi Kategorisi “En İyi Sosyal İnovatif Uygulama” ödülüne layık görüldü.

2015

Düşler Akademisi, Birleşmiş Milletler’in New York’ta gerçekleştirdiği “Engellilik ve Kalkınma” konulu toplantı kapsamında “Innovation Enables” başlıklı etkinlikte örnek proje olarak tüm dünyaya tanıtıldı.

Eylül 2013, Birleşmiş Milletler

AB Komisyonu’nun düzenlediği “This Is Social Europe Innovation” yarışmasında 150 proje ve 23 ülke arasında en iyi 10 projeden biri oldu.

AB Komisyonu, Your Content Goes Here

Barselona’da her yıl başarılı projelerin ödüllendirildiği “Design for All Foundation” kapsamında “Best Practice” seçildi.

2015 , Design for All Foundation