Best Buddies Turkey 2018-01-03T15:37:13+00:00

BEST BUDDIES TURKEY

Best Buddies®, zihinsel ve gelişimsel engeli olan kişiler için bire bir dostluklar, entegre istihdam ve liderlik geliştirme fırsatları yaratarak küresel bir gönüllü hareketi oluşturmak için çalışan, kar amacı gütmeyen bir organizasyondur.

Best Buddies®’in hizmet ettiği topluluk, bunlarla sınırlı olmamakla beraber, Down Sendromu, Otizm, Fragile X, Williams Sendromu, Serebral Palsi, travmatik beyin hasarı ve diğer tanı konulmamış zihinsel ve gelişimsel engel gruplarını içerir.

www.bestbuddiesturkey.org

bestbuddies.org

Proje Hedefleri

Best Buddies®, zihinsel ve gelişimsel engeli olan kişilerin sosyal hayata, okullara, işyerlerine ve topluluklara başarılı bir şekilde entegre oldukları bir dünya hedefliyor.

Proje Faaliyetleri

Best Buddies® Arkadaşlık Programları:

Arkadaşlık programları, projenin üç temel misyonundan birini temsil eder. Bu programlar, zihinsel ve gelişimsel engeli olan ve olmayan bireyler arasında bire bir dostluklar kuruyor, toplumsal farkındalık yaratıyor, aynı zamanda toplumdan izole edilmiş ve dışlanan bir nüfus için yaşam kalitesini ve hayata katılım düzeyini geliştiriyor. Zihinsel ve gelişimsel engeli bulunan kişiler, arkadaşlık programlarına katılım göstererek akranlarıyla anlamlı bağlar kuruyor, kendine güven ve benlik saygısı kazanıyor, beraber geçirdikleri zamanlar aracılığıyla deneyimlerini paylaşıyorlar.

– Ortaokul
– Lise
– Üniversite

• Vatandaşlık: Kurumlar ve +18 çalışan bireyler için arkadaşlık programı.
  • e-Buddies: Online arkadaşlık platformu. Amerika tarafından yürütülen bu programa Türkiye’den de başvuru yapılabiliyor.
  • Destek Okul: Projeyi tanımak isteyen okullar, projeyi yürütmekte olan okullara bir eğitim dönemi boyunca destek olmaktadır.

Best Buddies® İşçilik Programı:

İşçilik Programı, projenin üç temel misyonundan biri olan ‘Entegre İstihdam’ı temsil eder. Bu program, zihinsel ve gelişimsel engeli olan bireylere iş sağlanarak gelir elde etmelerine, vergi ödemelerine ve kendilerini sürekli ve bağımsız olarak desteklemelerine olanak tanır. Best Buddies, istihdam edilen kişilerin resepsiyonist, ofis asistanı ve perakende iş ortağı gibi beyaz yakalı işlere yönlendirilmesine odaklanır.

Best Buddies® Liderlik Gelişimi Programları:
Liderlik Gelişimi programları, projemizin üç ana misyonundan birini temsil eder. Programlar, zihinsel ve gelişimsel engeli olan kişileri lider ve kamuoyuna konuşan kişiler haline getirmek için eğitir ve yetkilendirir.

• İlham Verici Konuşmalar
  • Arkadaşlık Elçileri: Gençleri, zihinsel ve gelişimsel engeli bulunan kişilerin engellilik hakları hareketine ilişkin farkındalığı artırmak adına özel etkinlikler düzenlemeleyerek yeni Best Buddies programlarını açmaya yardımcı olmaları konusunda destekler.

Kısa Tarihi Ve Şimdiye Kadar Çözdüğü Sosyal Sorunlara Bakış

Best Buddies®, Anthony Kennedy Shriver tarafından 1989’da kar amacı gütmeyen bir organizasyon olarak kurulmuş olup, Amerika’nın zihinsel ve gelişimsel engeli bulunan bireyler için ilk ulusal, birleşik, sosyal ve rekreasyonel programı haline gelmiştir. 2017 yılı itibariyle 28. yılına giren proje, Amerika’da 50 eyalette ve dünyada 54 ülkede uygulanmaktadır.

Best Buddies® Turkey, 2011 yılında Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) tarafından akreditasyon hakları alınarak kurulmuş ve projeyi uygulayan 50. ülke Türkiye olmuştur.

Best Buddies®, kendisini zihinsel ve gelişimsel engeli olan 200 milyon insanın sosyal, fiziksel ve ekonomik izolasyonunu sona erdirmeye adamış bir organizasyondur. Proje kapsamında yer alan programlar ile, bu topluluk içerisindeki bireylerin akranlarıyla anlamlı dostluklar kurmalarına, başarılı işler elde etmelerine, bağımsız yaşamalarına, topluluk önünde konuşmalarına, kendilerini savunmalarına, iletişim becerilerini geliştirmelerine ve topluluk tarafından değerli hissetmelerine yardımcı oluyoruz.

Gönüllülük

Best Buddies®, gönüllülük esasına dayanan ve gönüllünün gücüne inanan bir projedir. Gönüllü olmak için bir çok yol bulunmaktadır. 3 temel misyonumuz, sizin için uygun olan yolu bulmanızı sağlayacaktır.
Arkadaşlık ederek sosyal hayata entegrasyonlarını sağlayabilir, istihdam ederek iş hayatına katılımlarına destek olabilir, liderlik ederek potansiyellerini keşfetmelerini sağlayabilirsiniz.

Bire bir arkadaşlık programları kapsamında gönüllü olan kişiler;
Okul programlarında bir (1) akademik takvim süresince, Vatandaşlık Programında ise bir (1) yıl süreyle;
Haftada Bir (1) – Telefon, E-Posta, SMS, mektup, sosyal medya gibi iletişim kanalları ile görüşmeyi kabul ederler.
Ayda İki (2) – Dışarıda ya da istedikleri bir yerde buluşmayı, ortak ilgi alanlarını paylaşarak yüz yüze görüşmeyi kabul ederler.

Proje taahhütlerini yerine getiren gönüllülere, uluslararası geçerliliği olan Best Buddies® International sertifikası verilmektedir.

Projeye Nasıl Başvurabilirim?
Tüm programlar için bireysel ve kurumsal gönüllü başvuruları turkey@bestbuddies.org üzerinden yapılmaktadır.

Destekçilerimiz