Dalmak Özgürlüktür 2018-02-22T15:11:27+00:00

DALMAK ÖZGÜRLÜKTÜR

Ercan Tutal’ın 1997 yılında “Dalmak Özgürlüktür” sloganıyla hayata geçen ve Türkiye`de bir ilk olan engelli gruplarına yönelik dalış projesi ile başlamış bir sivil girişimcilik projesi niteliğindedir. Dalmak Özgürlüktür projesine başlama fikri, Ercan Tutal`ın yurtdışında yaşadığı zaman zarfında yaptığı gözlemler sonucu, engelli bireylerin hayata dâhil olarak, toplum tarafından izole edilmeden ve kimseye ihtiyaçları olmayacak şekilde yaşadıklarına şahit olması ve bunu kendi ülkesinde de görmek istemesi sebebiyle harekete geçme kararı ile oluşmuştur.

Proje Hedefleri

• Engelli bireyleri sosyal hayata dahil etmek

• Onlara hareket ve ulaşılabilirlik sağlamak

• Engellilik konusunda toplumsal duyarlılığı arttırmak

• Engelli bireylerin kendi çevrelerindeki sosyal yaşam seviyelerini artırmak

• Sosyal hayata entegre olmalarına destek olmak

• Engellilik durumları hakkında toplum bilinci ve anlayışı geliştirmek

• Konu hakkında duyarlılık oluşturmak

Proje Faaliyetleri

Kızıldeniz Belgeseli, Dalmak Özgürlüktür -2001
(Bu projesiyle Sharm El-Sheikh Bulgaristan’daki Dünya Genç Girişimci Yarışması’ndan da birincilik ödülü aldı.)
Peugeot ile Engelsiz Yaşam, Dalmak Özgürlüktür – Kaş, 5 – 8 Ekim 2013

Kısa Tarihi Ve Şimdiye Kadar Çözdüğü Sosyal Sorunlara Bakış

Kaptan Cousteau’nun okyanusların “Özgürleştirici Gücü” temalı belgeselinden etkilenen, okyanusların ve denizlerin engelliler üzerinde özgürleştirici etkilerinin olduğunu düşünerek, proje ilk Bodrum’da başlamasına rağmen Antalya`nın Kaş ilçesinde bu dalış projesini hayata geçirmenin en uygun yer olduğuna karar verilmiştir.

Projenin çıkış noktası bireysel bir girişimle başlamış olsa da devamı için dalışla ilgili çeşitli kurum ve kuruluşların (Türkiye Dalış Federasyonu, dalış okulları, dalış okullarının oluşturduğu dernekler, bölgenin yerel yönetimi, bölgedeki turizmciler, otelciler, sahil güvenlik, vb.) yardımlarıyla altyapının oluşturulması sağlanmıştır. Dalış sporunun zor bir spor olması nedeniyle medikal ve akademik çevrelerce ilk başta tepki çeken proje, eksikleri giderildikten 1 yıl sonra hayata geçirilmiş ve ağır zihinsel engelliler ya da sağlıkları dalışa elvermeyen bireylerin dışında, çeşitli engel gruplarından yaklaşık 3000 engelli birey, dalma şansına sahip olmuş ve “Dalmak Özgürlüktür” felsefesini bizzat deneyimlemişlerdir.

Gönüllülük

Toplumsal değişimin en öncü ve dinamik gücü gönüllülerdir.
Kısa veya uzun dönemli kaliteli zamanını inandığı bir girişime adayan kişiler tüketim toplumuna inat çağımızın yeni rol modelleri ve şövalyeleridir.
Sosyal değişim projelerinin en önemli sürdürülebilirlik garantisi gönüllülük programlarıdır.

Proje Çıktıları

Projenin bilinirliğinin ve gönüllülüğün daha ileri boyuta taşınması amacıyla, 2001 yılında Sharm El-Sheikh kıyısında “Kızıldeniz” sualtı belgeseli çekilmiştir. Belgesel yurtiçinde ve yurtdışında büyük ilgi görmüş, çeşitli film festivallerinde özel gösterimleri yapılmıştır.
Dalmak Özgürlüktür ve Kızıldeniz belgeselinin sağladığı başarı, tanınır olmak ve yarattığı farkındalık Ercan Tutal`ın sonraki projesi olan Alternative Camp için kaynak oluşturulmasına da kolaylık sağlamıştır. Bu bağlamda denebilir ki başarılı ve sürdürülebilir bir ilk proje, sonrakileri etkilemiştir.
“Peugeot ile Engelsiz Yaşam” projesi kapsamında, Peugeot çalışanları ve bayilerinden oluşan 10 gönüllü ve aralarında Suat Ayöz Trafik Mağdurları Derneği’nden de engelli arkadaşlarının bulunduğu farklı engelli gruplarından 10 kişi 5 – 8 Ekim 2013 tarihleri arasında Kaş’ta “Dalmak Özgürlüktür”” etkinliği çerçevesinde bir araya geldiler.

Ortopedik engelli bir birey olarak buradaki organizasyonda su altında özgürlüğü yakalamanın ve çok güzel vakit geçirmenin ötesinde zihinlerdeki engelleri kaldırma çabası en kıymete değer iş idi. Esas olarak bütün mesele zihinde… Ayhan METİN