Düşler Akademisi Kaş 2018-07-04T17:18:45+00:00

DÜŞLER AKADEMİSİ KAŞ

“Düşlerin Gerçekleştiği Yer”

Düşler Akademisi Kaş (DA Kaş) projesi, engelli bireyler başta olmak üzere toplumsal dışlanmaya maruz kalan tüm bireylerin sanat ve spor yoluyla entegrasyonunu sağlamak amacıyla kurulmuş bir köy akademisidir. Engellilik ve süreğen – nadir- kronik hastalıklar başta olmak üzere gerekçesi ne olursa olsun toplumsal dışlanmayı yaşayan birey ve gruplara; alternatif, yenilikçi ve sürdürülebilir yöntemlerle ücretsiz olarak eğitim, üretim ve ortak yaşam hizmetleri sunar. Akademide tüm çalışmalar gönüllülük esasıyla yürütülür.

Düşler Akademisi Kaş, bir yaşayarak öğrenme merkezi olarak Kaş’ın Çukurbağ köyünde eski ilkokul ve çevresindeki 14 dönümlük araziyi yeniden yapılandırarak Haziran 2014’ten beri hizmet vermektedir. Türkiye’nin engellilere yönelik en geniş kapsamlı yaşam alanıdır.

Proje Hedefleri

• Sanat ve spor faaliyetleriyle sosyal entegrasyonu sağlamak

• Ekolojik hayatı yaşamın bir parçası haline getirmek

• Katılımcıların resim, müzik, drama gibi sanatsal faaliyetlere katılarak kendi becerilerini fark etmelerini sağlamak ve akademiden ayrıldıktan sonra bu alanlarda aktif olmalarını sağlayacak imkan ve motivasyonu verebilmek,

• Yenilenebilir enerji çözümleri ile modern şehir hayatı yerine ekolojik yaşam dinamiklerini göz önünde bulundurmak

• Karşılıksız paylaşım anlayışı ile gönüllü olmanın bilincini yaygınlaştırmak

• Sosyal bir inovasyon merkezi olmanın getirdiği sorumlulukla deneyimleri gündelik hayata aktarmak

• Düşler Akademisi Kaş, bir köy akademisi olması ve bulunduğu konum itibariyle yerel değerlerle evrensel değerlerin buluştuğu bir platformdur.

Proje Faaliyetleri

Düşler Akademisi Kaş,  bir yandan Sosyal Girişim Parkı, Ekolojik Yaşam ve Düşler Akademisi konseptlerinde çalışmalarını yürütürken, başta Alternative Camp ve Kızlar Atakta olmak üzere, Alternatif Yaşam Derneği’nin bazı projelerine ve MUME, Ekolojik Yaşam (The Tarla) gibi birimlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Bunlara ek olarak İlkokul ve Tarım – Etnografik Eser müzeleri, herkes için tasarım ve evrensel mimari birimleri de Düşler Akademisi Kaş çatısı altında yer almaktadır.

Düşler Akademisi Kaş, tematik kamplar ile çeşitli kurumlara da kapılarını açmaktadır.

Düşler Akademisi Kaş’ta yürütülen faaliyetler, haftalık düzenlenmiş programlar şeklinde, sanat aracılığı ile toplumsal değişimin en güzel örneklerinden birini teşkil ederken, sanat – eğitim – entegrasyon ve tatil kampçılığı hizmetini bir arada sunmaktadır. Akademi bir kamp haftasında yaklaşık 100 kişiyi ağırlama kapasitesindedir. Kamp haftası boyunca, etkinlikler katılımcı grup profiline göre, en uygun şekilde düzenleniyor olup, her günün programı birbirinden farklıdır. Özel ihtiyaç sahibi ve sosyal dezavantajlı öğrencilere ücretsiz etkinlik ve atölye desteği sağlanmasının yanı sıra tematik kamp programları da yine katılımcı grubun kendi iç ajandasına göre şekillenmektedir. Kamp programı dahilinde resim, ritim, drama, tiyatro, senaryo-kurgu, felsefe, dinleti, enstrüman, seramik, ahşap atölyesi, heykel, okuma aktiviteleri yapılmaktadır. Örnek günlük program aşağıdaki gibidir.

Kısa Tarihi Ve Şimdiye Kadar Çözdüğü Sosyal Sorunlara Bakış

2002 yılından beri Türkiye’nin farklı illerinde gerçekleştirilen Alternative Camp, 2014 yılında Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Çukurbağ Köyü’nde gerçekleştirilmeye başlandı. Düşler Akademisi Kaş bu süreçte hayata geçti. Kızlar Atakta projesinin yaz faaliyetleri de 2015 yılından beri Düşler Akademisi Kaş ev sahipliğinde gerçekleştirilmektedir.

Düşler Akademisi Kaş’ta tüm faaliyetler, Alternatif Yaşam Derneği’nin aşağıda yer alan temel ilkeleri doğrultusunda  hayata geçirilmektedir.

• Gönüllülük: Kısa veya uzun dönemli olarak, zamanını inandığı girişime adayan gönüllüler, toplumsal değişimin öncü ve dinamik gücüdür. Sosyal değişim projelerinin en önemli sürdürülebilirlik garantisi gönüllülük programlarıdır.

• Farklılıklara Saygı: Kişileri engelli olup olmama durumlarına, cinsiyetlerine, maddi güçlerine, etnik kökenlerine ve kültürel farklılıklarına göre ayrıştırmadan yaşamak, eşit haklar ve fırsatlar sunmak yaklaşımımızın en güçlü öğelerindendir.

• Karşılıksız Paylaşım: Edindiğimiz tecrübeler, biriktirdiğimiz bilgiler ve duygularımız karşılığını beklemeksizin paylaşıma açıktır.

• Kültürler Arası Etkileşim: Anlamlı ve üretken bir ortak yaşam döngüsü için farklı kültürleri, yerel yaşam alışkanlıklarını, değişik beklentileri, önyargısız ve tereddütsüz kabul ediyoruz.

• Pozitif Düşünce: Ekonomik krizler, işsizlik, çevre kirliliği, yoksulluk ve savaşlar, dünyayı yaşanmaz bir yer haline getiriyor gözükse de, pozitif düşünce tüm insanlığın geleceğe umut beslemesini ve değişimin kendisinden başlayacak olmasını sağlıyor.

• Evrensel Tasarım: Normal tanımlamalarını yeniden üretmek, kalıcı veya geçici engellilik durumları yaşayan bireylerin, toplumsal yaşamın tüm alanlarına eşit fırsatlarla ulaşmasını sağlamak için dünyayı evrensel biçimde tasarlamak gerekiyor.

• Yenilikçi Üretim: Düşünce üretiminden endüstriyel tasarım ürünlerine kadar, bütün üretim süreçlerinde, yaratıcı, yenilikçi ve sürdürülebilir sosyal girişimcilik alternatiflerini temel alıyoruz.

Gönüllülük

Sivil toplum kuruluşlarının ana faaliyetleri için en önemli  faktör  insan  servetidir. ‘Gönüllü’ olarak adlandırılan bu insan serveti, gönüllü faaliyetlere hiçbir  beklentisi olmadan katkı sağlayarak toplumsal bir sorumluluğu yerine getirmektedir. Kısa veya uzun dönemli olarak zamanını inandığı girişime adayan gönüllüler, toplumsal değişimin öncü ve dinamik gücü, sosyal değişim projelerinin en önemli sürdürülebilirlik garantisidir.

“Değişimin kendisi ol” çağrımızla Türkiye’nin ve Dünyanın her köşesinden koşarak geliyor gençler, kendilerine koşulsuz açılmış kucaklar olduğunu bilerek…Mutlu olabilmek ve mutlu edebilmek adına…Yürekleriyle gönüllü, bilinçleriyle farklı bireyler…

Üstüne ne yazılsa gönüllülerin değişime katkılarını ifade etmeye elbette yetmiyor.. her an her dakika bir değişim ve dönüşüm hikayesi yaşanıyor Düşler Akademisi’nde.

Düşler Akademisi Kaş’ta gönüllüler, belirlenen alan ve birimlerde gönüllülük yapmaktadır. Bu alanlar ve gönüllülük tanımları çeşitlidir.

Katılımcı grupların tüm etkinliklerine (atölyeler ve spor aktiviteleri) aktif bir şekilde gönüllülerce destek verilir. Katılımcı ve gönüllülerin günlük rutin beslenme ihtiyaçlarına yönelik hazırlıkların yapıldığı mutfakta gönüllü desteği çok önemli yer tutmaktadır. Akademi içerisindeki binaların ve çevrenin genel düzeninden ve temizliğinden de gönüllüler sorumludur. Bunun yanında ofiste görev yapan gönüllüler ise ofis işlerinin yanı sıra akademiyi ziyarete gelenlerin gezdirilmesi, AYDER Shop ürünlerinin tanıtımı gibi işleri yürütürler. Katılımcı gruplara at binme deneyiminin sağlandığı at çiftliğinde de gönüllü emeği önem taşımaktadır. Akademi bünyesindeki ekili alanların bakımı, sulaması ve hasat toplanması gibi işleri de gönüllüler gerçekleştirmektedir.

DA Kaş’a gelen gönüllülerimizin yeme-içme-barınma ihtiyaçları Akademi tarafından karşılanmaktadır. 44 kişilik konaklama alanı mevcuttur. Akademi aynı zamanda bir sosyal inovasyon merkezi olduğu için gönüllülerimizin yaşayacağı her deneyim kendilerini geliştirmede fayda sağlayacaktır.

Neden Düşler Akademisi Kaş’ta gönüllü olmalısınız?

• Engelli ve sosyal dezavantajlı gruplara destek olmak için
  • Alternatif bir köy hayatı deneyimlemek için
  • Ekolojik hayata dair deneyim kazanmak için
  • Karşılıksız paylaşım anlayışı ile gönüllü olmanın tadına varmanız için
  • Farklı insanlarla tanışmak için
  • Sanatın ve sevginin iyileştirici gücüne tanık olmak için
  • Engelsiz bir yaşamı düşlüyorsanız siz de gönüllü olabilirsiniz.

Düşler Akademisi’nde kapılar herkese açık. Karşılık beklemeden bir şey vermek istiyorsanız, o uzun ve zorlu yolculukların bir adımla başladığını ve o adımı atanın neden siz olmayacağınızı soruyorsanız, karmaşık ve çözümsüz gibi duran bir sorunun iyiden yana dönüşmesinin bir parçası olmak istiyorsanız… Yani ben varım diyorsanız…

Proje Çıktıları

Açılmış olduğu 12 Haziran 2014’ten bu yana Düşler Akademisi Kaş’ta yaklaşık 1300 katılımcı öğrenci, 850 gönüllü ile 12.000 ziyaretçi ağırlandı. Bu süre içerisinde 100.000 saate yaklaşan gönüllülük üretimi gerçekleştirildi. Yılda ortalama 500 gönüllülük başvurusu alınmaktadır.

Sadece 2017 Yılında :

• 236 Katılımcı, 222 Gönüllü ağırlandı.
  • Katılımcılarla 17 Farklı içerikte toplam 271 atölye, eğitim ve etkinlik gerçekleştirildi.
  • 120 saat deniz, 96 saat dalış etkinliği yapıldı.
  • Katılımcılarımız 372 saat at binme deneyimi yaşadı.
  • Resim heykel ve müzik dallarında 30 sanatçıya ev sahipliği yapıldı.
  • Düşler Akademisi Kaş, 3000 kişi tarafından ziyaret edildi.
  • 5 fotoğraf ve resim sergisi, 2 bale gösterisi, edebiyat ve arkeoloji alanlarında 3 söyleşiye ev sahipliği yapıldı.
  • 6 Takas Şenliği, 1 Pilav günü yapıldı.

Sosyal Etki Ölçümlemesi

Destekçilerimiz