Düşler Mutfağı 2018-01-08T17:06:47+00:00

DÜŞLER MUTFAĞI

Alternatif Yaşam Derneği’nin sosyal işletmesi olarak hayata geçen Düşler Mutfağı, bir yandan derneğimizin toplumsal katılım amacını desteklerken, bir yandan gelir getirici bir model oluşturmayı hedefler.

Bir eğitim atölyesi ve imalathane olarak hizmet veren Düşler Mutfağı, müşterilerine catering hizmeti sunarken farklı engel gruplarından katılımcılarına pastacılık alanında mesleki beceri kazandırır. Bir sosyal işletme modeli temelinde, elde ettiği geliri daha fazla dezavantajlı gencin aktivitelerden faydalanması için kullanır.

Proje Hedefleri

• Sosyal dezavantajlı bireyleri istihdam eder, topluma tam ve eşit katılım sağlar.

• AYDER sosyal işletmesi olarak gelir getirici iktisadi hedefleri gerçekleştirerek elde ettiği geliri daha fazla sosyal dezavantajlı gence ulaşmak için kullanmak

• Atölyeler ve eğitim faaliyetleriyle sosyal sorumluluk projelerinde yer almak

• Engelli bireylere mutfak becerisi ve sağlıklı beslenme bilinci sağlamak

• Ürün çeşitliliğinin “iyi” üretime odaklayarak sağlıklı, katkısız, butik üretim gerçekleştirmek

• Sosyal değişim için farkındalık çalışmaları yürütmek

• Katlanır sosyal etki kapsamında kopyalanabilir rol model işletme olmak

• Sosyal fayda için gönüllülerle çalışmaya öncelik vermek

Proje Faaliyetleri

Düşler Mutfağı’nda akademi öğrencileri için haftalık olarak gönüllülerin de katılımıyla mutfak atölyeleri düzenlenmektedir. Sosyal girişim tarafında ise kurumsal firmalara catering hizmeti verilmektedir. Buna ek olarak yine kurumsal firmalarda ve okullarda motivasyonu ve farkındalığı arttırmaya yönelik sosyal dezavantajlı öğrencilerin de katılımıyla ürün satış etkinlikleri yapılmaktadır.

Kısa Tarihi Ve Şimdiye Kadar Çözdüğü Sosyal Sorunlara Bakış

2012 yılında başlayan projemiz ile fiziksel ve/veya psikolojik çeşitli engelleri bulunan ya da maddi yetersizliklerinden dolayı “toplumsal dışlanmışlık” yaşayan dezavantajlı gençlere; mutfak sanatları yoluyla kendilerini ifade etmeleri, aktif ve üretken bireyler olarak toplumda yer almaları için önemli fırsatlar sunulmaktadır.

Ataşehir’deki merkez binada bulunan profosyonel olarak yapılandırılmış Düşler Mutfağı atölyelerini sürdürürken, dezavantajlı gençlere de bünyesinde istihdam sağlamaktadır.

Gönüllülük

Gönüllü bir işte kendi rızasıyla çalışmak olarak tanımlanmış olmasına rağmen, toplumumuzda sivil toplum kuruluşlarında çalışanlar gönüllü olarak algılanmaktadır. Zira gönüllü olarak çalışma esası sivil toplum kuruluşlarının var oluşunun temel unsurlarındandır. Gönüllü kişilerin en basit tanımı, yaptıkları işler için hiçbir ücret veya kazanç talep etmemeleridir. Gönüllülük, gönüllü olma durumudur. Toplumsal yapının tinsel anlamda güçlendirilmesi için gönüllülük önemli bir kavramdır. Ulusal afetler, toplumsal kalkınma projeleri durumlarda gönüllüler büyük önem taşır. Gönüllülük bireylere bilgi, deneyim, enerji, hoşgörü, paylaşımcılık, profesyonel yaklaşım, sorumluluk üstlenme gibi nitelikler kazandırır.

Gönüllülükte bireyler bir kazanç beklentisinde bulunmamalarına rağmen, en büyük kazanımları edindikleri yetkinliklerdir.

Düşler Mutfağı Gönüllü Görev Tanımı:

• Atölyelerde verilen ders giriş-çıkışlarında öğrencileri yönlendirerek yardımcı olurlar.

• Derslere katılarak eğitmenlere atölyelerde destek olurlar;

→ Yoklama almak,
    → Eğitmene asistanlık yapmak,
    → Gereklilik halinde eğitmenin anlattığı konuyu tekrarlamak,
    → Katılımcıların dersleri takip etmelerine yardımcı olmak…

• Mutfak bünyesinde temizlik, üretim hazırlığı, pişirme, paketleme gibi süreçlerde sorumluluk alırlar.

• Düşler Mutfağı’nın tüm faaliyetlerinde (parti organizasyonları, gösteriler, tanıtım etkinlikleri, vb.) proje ekibinin yanında görev alırlar.

Topluma katkı için sadece üretmek gerekmez, bilinçlenme ve topluma bu bilgiyi yaymak en önemli değişim aracıdır. Gönüllülerimiz engelli ve sosyal dezavantajlı gençlerin yaşam gerçekliğini çevreleriyle paylaşarak toplumsal entegrasyonun çok önemli bir parçası olurlar.

Proje Çıktıları

Düşler Mutfağı kurulduğu 2012 yılından bugüne kadar yaklaşık 270 öğrenci ile 20 atölyede 420 saat ders yapılmıştır. Sadece 2016 yılında 4435 adet tekli kurabiye, 1192 kg kurabiye yapımı gerçekleştirilmiştir.

Sosyal Etki Ölçümlemesi

Destekçilerimiz