Kızlar Atakta 2017-12-29T10:02:55+00:00

KIZLAR ATAKTA

Ergenlik dönemindeki genç kızları güçlendirme programı

Kızlar Atakta Projesi 12-18 yaş arasındaki sosyal dışlanmaya maruz kalmış dezavantajlı genç kızların spor, doğa ve takım çalışmasının etrafında eğitimden geçmelerini sağlayarak zihinsel ve fiziksel kapasitelerini arttırılması yoluyla ergenlik sonrası dönemde yüksek motivasyonlu, kendine güvenen, cesaretli ve girişimci bireyler olarak toplumda yer almalarını hedeflemektedir.
Proje, genç kızların kendilerine güvenlerini en çok kaybetme riski taşıdıkları ergenlik döneminde; güçlü yönlerinin farkına varmaları, geliştirmeleri ve ifade etmeleri konusunda güçlendirilmeleri; birey olarak kendini geliştirme, topluluk içinde kendini ifade etme; doğa içinde spor etkinlikleri, yaratıcı sanat ve grup deneyimleri ile kültür ve çevre ile kurdukları ilişkiyi geliştirmelerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır.
Bu program, klasik eğitim sisteminin yanında kısa dönemli kişisel gelişim için olanak sunmaktadır. 12-18 yaş arası sosyal dezavantajlı genç kızların özgüven, spor kültürü, bütünleşme, sosyal girişimcilik konularında genç yaşta yönlendirilmeleri; toplumda seçecekleri rollerde, kendilerini ifade ediş biçimlerinde, kariyer seçimlerinde ve diğer sosyal alanlarda en önemli destekleyici unsurlardır.
Kızlar Atakta projesinin kritik noktası genç kızların yüksek motivasyon ve istekle “denemeye evet” diyebilecekleri bir özgüveni kazanmalarını sağlamaktır. Doğada yapılacak grup çalışmaları, hedef odaklı spor aktiviteleri başarmak, çalışmak ve iletişim kurmak için genç kızların ihtiyaç duyduğu fiziksel ve duygusal tatmini sağlar.

kizlaratakta.org

Uygulanmış Kamp Saati
Eğitim Saati
Gönüllülük Saati

Proje Hedefleri

• Ergenlik dönemindeki genç kızların doğa ve spor aktiviteleri içinde diğer insanlarla olan ilişkileri yardımıyla kendilerini tanımalarını sağlamak
  • Kapsayıcı bir ortamda sosyal hayata tam katılım ve sosyal bütünleşmeyi yaşatmak
  • Liderlik yönlerini ortaya çıkararak güçlenmelerini sağlamak

• Karar alma ve sorun çözme becerilerinin gelişmesine yardımcı olmak

• Sorunlar karşısında yaratıcı çözümler geliştirme becerilerini artırmak

• Sosyal girişimci algısını güçlendirerek liderlik potansiyellerini keşfetmelerini sağlamak

• Güvenli ortamlarda risk alarak kendilerini keşfetmelerinin yolunu aydınlatabilmek

• Çevre ve doğaya saygı ve bilinç oluşmasına olanak sağlamak

• Toplumsal duyarlılık ve sorumluluk bilinci aşılamak

• Doğa ve spor aktiviteleri yardımı ile hayatlarında kullanabilecekleri beceriler elde etmelerini sağlamak

• Farklı sosyo-ekonomik statülerde ve bölgelerde yetişen genç kızların bir araya gelerek çok kültürlü paylaşımlarda bulunmalarını sağlamak

• Fiziksel güç kullanmayı gerektiren aktivitelerde de var olabileceğini göstererek toplumsal cinsiyet eşitliğine katkıda bulunmak

Proje Faaliyetleri

Projenin üçüncü yılı Temmuz 2017’de başladı.

Kamp dönemlerinde uygulanacak eğitim programında katılımcı genç kızlara; deneyimsel öğrenme, duygusal zekâ, oryantiring (doğada yön bulma), liderlik ve takım çalışması, problem çözme, müzakere becerileri, kampçılık, yoga, koşu, yüksek parkur geçişi, keşif dalışı, açık denizde yüzme, bisiklet, doğa yürüyüşü, yelken kullanımı gibi sportif aktivitelerin yanı sıra dans, resim, yaratıcı drama gibi sanatsal ve kişisel gelişim faaliyetleri içeren yoğun bir eğitim veriliyor.

Ayrıca hafta boyunca “iletişim sanattır”, “kimim ben”, “gelecek ağacı” isimlerinde üçer saatten oluşan üç farklı modül katılımcılara sunulur.

Kısa Tarihi Ve Şimdiye Kadar Çözdüğü Sosyal Sorunlara Bakış

‘Kızlar Atakta’! ergen genç kızlar doğa sporlarıyla tanışsın, gücünün farkına varsın, sporla kendini keşfetsin ister. 6 günlük yoğun kamp programı bittiğinde, genç kız evine döndüğünde, ‘yapamazsın’ denildiğinde bunu sorgulamaya başlar belki ufak ufak. Bir hafta içinde yüzmüştür, dalmıştır, tekneden atlamış, yelken yapmış, bota binmiştir, ay ışığında Likya yolunda yürümüştür, ufacık çadırda matın üstünde uyumuştur, köy yollarında grup olarak bisiklet kullanmıştır, sabahları güne sporla başlamıştır. Aynada kendini göre göre dans etmiş, vücuduyla ilişkisini dönüştürmüş, perküsyon aletleriyle ritim yapmayı denemiş, müziği farklı deneyimlemiştir. Ekolojik yaşam hakkında projeler üretmiş, tüketim üzerine kafa yormuştur. Savunma sanatlarının uzun yolunu keşfetmiştir. Ve evet tüm bunları sadece 1 hafta içinde yapmıştır.

Her macera dolu etkinlikte ben yapamam der! “Yapamam” derinin altına işlemiştir. İlk refleks hep ‘Yapamam’ olur. Bütün hafta ne kadar çok yapamam dediğini görür önce. Sonra her yapamam dediği şeyin akıbetine şaşırır. Düşündüğü gibi olmaz çünkü, yapamam dediklerini yapar, yapabilir.

Kızlar Atakta 2015 yılında 7 kamp, 2016 yılında da 9 kamp haftası ile Türkiye’nin farklı illerinden yaklaşık 200 genç kızı yaz programında ağırladı. Alternatif Yaşam Derneği olarak bizler bu dönüşüm hayali için tüm yüreğimizle çalışırken, bizlere destek olan, hayallerimize ortak olan çok güzel yol arkadaşları edindik. Yarattığımız, yaratacağımız etkiyi hep beraber başardık…

Geleceğin güçlü kadınları için kızlar atakta diyoruz!

Ekip

• Armağan Akçay – Görsel İletişim ve Arşiv

• Selin Gündoğdu ve İrem İnce – Dönemsel Kamp Liderleri

Proje Çıktıları