The Tarla 2018-01-08T16:26:28+00:00

THE TARLA

Ekolojik yaşam birimi altında üretim süreçlerinden uzak, yaşam döngülerine zarar veren tüketim alışkanlıkları yerine doğal, sağlıklı ve sürdürülebilir ürünler yetiştirilmekte ve tüketim alışkanlıklarımız sorgulanmaktadır. Tesis içinde bulunan 2 dönüm arazi kullanılarak, kimyevi madde kullanılmadan tesisin tarım ihtiyaçlarının bir bölümü karşılanmakta, tesis içinde bulunan zeytin ve badem ağaçlarından elde edilen ürünler mutfak ihtiyacının bir bölümünü karşılamaktadır. Yenilenebilir enerji çözümleri ile modern şehir hayatı yerine ekolojik yaşam dinamikleri göz önünde bulundurulmaktadır. Tesis içinde bulunan güneş enerjisi panelleri enerji ihtiyacının bir bölümünü karşılamaktadır. Mutfakta tüketilen besin artıkları ve doğadaki yeşil ve kahverengi atıklar değerlendirilerek üretilen kompost gübre tarlada kullanılmaktadır. Günümüzde giderek yaygınlaşan GDOlu ve hibrit tohumlar yerine yerli ata tohumlarının yetiştirilmesi ve çoğaltılması amacıyla bir tohum üretim alanı bulunmaktadır.

Proje Hedefleri

• Tesisin sebze meyve ihtiyaçlarının tamamının Düşler Akademisi Kaş yerleşkesi içindeki meyve ağaçları ve tarla ürünleriyle doğal, sağlıklı ve sürdürülebilir bir biçimde karşılanması

• Geri dönüşüm ve tüketim alışkanlıkları konusunda bilinç oluşturmayı sağlamak

• Endüsriyel temizlik ürünlerinin azaltılması ve çevre dostu ürünler kullanarak doğaya verdiğimiz zararı engellemek

• Tesiste kullanılan gri atık suların filtrelenmesiyle elde edilen suyun tarlada sulama için kullanılması ve kaynak suların depoda toplanmasıyla ile su tüketimini azalmak

Proje Faaliyetleri

Tarla ekimi, tarla ve ağaçların genel bakımı ve ürünlerin toplanması

Kısa Tarihi Ve Şimdiye Kadar Çözdüğü Sosyal Sorunlara Bakış

Genellikle şehir hayatından gelen gönüllüler ve katılımcılar çoğu kez hayatlarında ilk defa bu kadar doğayla başbaşa bir ortamda alternatif bir yaşam biçimi deneyimliyor. Toprağa dokunup kendi ürettiğini tüketmenin hazzını yaşıyor ve belki de ilk defa tüketim, geri dönüşüm, doğal kaynakların kullanımı gibi konuların üzerinde düşünerek yaşam biçimini sorgulama fırsatı buluyor ve insanın doğanın bir parçası olduğunun farkındalığını kazanıyor.

Gönüllülük

Tarla gönüllüleri, Düşler Akademisi Kaş yerleşkesinde bulunan tarla ve ağaçların bakımı gibi tarımsal faaliyetlerin yanı sıra her türlü ekolojik yaşam prensibini yaşamlarımıza uygulamakla ilgili sorumluluklar alır. Tüketim alışkanlıklarımızdan geri dönüşüme, beslenme biçimlerimizden kullandığımız kimyasal ürünlere alternatif çözümler üreterek daha doğal ve sağlıklı bir yaşamın yerleşkede sağlanmasını ve bunun bireysel hayatlarımızda da devam etmesini hedefler.

Proje Çıktıları

• Tarlada üretilen domates, patlıcan, biber, kavun, satalık, fesleğen, adaçayı vb ürünleriyle ve tesiste bulunan zeytin ve badem ağaçlarıyla mutfak ihtiyaçları karşılanmıştır.
  • 2017 yılında tesise 100 civarında meyve ağacı dikilmiştir.
  • 2017 yılı gübre ihtiyacı üretilen kompost gübrelerle sağlanmıştır.

Sosyal Etki Ölçümlemesi

Destekçilerimiz