Haberler / Duyurular

Best Buddies'in 25. yıldönümü!

Sevgili Best Buddies gönüllüleri,

Liderlik ve arkadaşlık şiarıyla engelleri aşıp dünyayı değiştirmek için yola çıkan Best Buddies International, ABD'den 50 eyaletin ve dünyadan 20 ülkenin katılımıyla İndiana Üniversitesi'nde düzenlediği uluslararası liderlik konferansıyla 25. yılını kutladı.

Best Buddies Liderlik Konferansı (BBLK) şu ana kadar binlerce lidere bulundukları toplumlarda sosyal bir değişim yapmaları için ilham verdi. BBLK, dünyanın dört bir yanından Best Buddies liderlerini, gönüllülerini ve toplumsal değişim savunucularını bir araya getiren ve ömür boyu süren bir tecrübedir.

BBLK, Best Buddies'deki çeşitli pozisyonlara uygun eğitim atölyeleri, seminerler, akşam etkinlikleriyle katılımcılara zihinsel ve gelişim engelleri olan bireyleri de dahil ederek içinde bulundukları toplulukları nasıl güçlendirebilecekleri konusunda beyin fırtınası ve en iyi tecrübeler üzerinden yol gösterici bir rol oynuyor.

CNN'de birçok programa konuk olarak katılan klinik psikolog Dr. Paula Bloom, BBLK'de başkalarına yardım etmenin insan ilişkilerine ve yaşamlarına nasıl bir neşe, amaç ve anlam kattığı üzerine eğitim seansı düzenledi.

NBA liginde Cleveland Cavaliers'ta oynayan basketbolcu Kyrie Irving finansal kaynak desteği için gösteri atışı yaptı. Kyrie Irving daha sonra Best Buddies Kurucu ve Yönetim Kurulu Başkanı Anthony Kennedy Shriver ile Best Buddies gönüllüleri ve zihinsel ve gelişim engelli bireylerin de olduğu iki takım halinde bir basketbal maçı yaptılar.

Kendine zarar veren eski bir beyzbol oyuncusunun bakkal dükkanında çalışan down sendromu olan biriyle kurduğu arkadaşlığı konu alan Produce (2014) filminin yönetmeni Chris Dowling  ve Down Sendromlu oyuncu David DeSanctis de konferansa katılarak Best Buddies'e olan desteklerini sundular. Konferans katılımcıları daha sonra ünlü yönetmenle ve filmin starı DeSanctis ile söyleşi yapma imkanı buldular.

Bu sene yurtdışından 20 ülkenin temsil edildiği konferansta katılımcılar ülkelerini tanıtma imkanı buldular. Best Buddies'in Türkiye'de 4 yılda katettiği yoldan ve 1000'e yaklaşan gönüllü sayısından bahsedildi. Türkiye'nin kültürel zenginlikleri ve  genç nüfus potansiyelinin de vurgulandığı konuşmanın sonunda Türk lokumları dünyanın dört bir yanından katılımcılara ikram edildi.

Konferansda aynı zamanda bir yıl boyunca en başarılı işler yapan kişi ve kurumlara da ödüller verildi. Jorge Morilla bu yılın Cesaret ödülüyle onurlandırıldı. Onun uzun yıllardır ''buddy''si olan Anthony Kennedy Shriver bize onun arkadaşı olmaktan ne kadar gurur duyduğunu belirterek ödülü kendisine takdim etti.

Best Buddies en başarılı yabancı okul kategorisinde ise bu yıl ödülü iki ülke paylaştı: Türkiye ve Güney Kore! Türkiye'den Edirne 80. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi bu ödüle layık görüldü. Ödül Anthony K. Shriver tarafından Best Buddies Turkey program koordinatörü Serkan Yarali'ye takdim edildi. Küresel anlamda ilk defa böyle bir ödülü kazanan Best Buddies Turkey'e şükranlarını sunan Anthony K. Shriver, Best Buddies projesinin Türkiye'de başladığından beri çok iyi işler yaptığını ve Edirne'deki okulun inovasyon ve sosyal değişim konusunda çığır açan bir projeye imza attığı belirtti.

Konferans muhteşem bir kapanış töreninin ardından Amerikan klasiklerinin çaldığı güzel ve lise mezuniyet törenini andıran bir dans partisiyle sona erdi.

25. yılına giren Best Buddies, 52 ülkede faaliyet gösteren zihinsel engeli olan bireylerin, zihinsel engeli olmayan bireylerle karşılıklı ve eşit koşullarda arkadaşlık bağları kurmasını hedefliyor. Sivil toplum kuruluşu, kar amacı gütmeyen ve 800.000 gönüllüsü olan uluslararası bir yapıya sahip. Kurucusu, ABD Başkanları’ndan John F. Kennedy’nin yeğeni Anthony Kennedy Shriver, projeyi ABD Georgetown Üniversite’sinde 1989 yılında başlatmış. Best Buddies Türkiye'de, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP) gözetiminde ve Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) çatısında 2010 yılından beri faaliyet gösteriyor. 4 yılda 10 okul ve 100 ebeveynin katıldığı projede, şu ana kadar 300'ün üzerine arkadaşlık yapılmış. Cindy Crawford ve Romero Britto gibi dünyaca ünlü isimlerin Küresel Arkadaşlık Elçisi olduğu projeye Türkiye'de, Ulusal bir televizyon kanalında Ana Haber Bülteni Sunucusu olan Gözde Atasoy, Arkadaşlık Elçisi olarak destek veriyor. Projeye başvurmak için http://www.bestbuddiesturkey.org/ sitesini ziyaret ederek başvuru formu talebinde bulunabiliyorsunuz. Tüm gönüllülerle yapılan yüz yüze görüşmeler soncunda eşleştirmeler yapılıyor. Şu an kurumun gönüllü listesinde kayıtlı yaklaşık 1.000 kişi bulunuyor.

Ekleyen: nermin  |  Tarih: 05 Ağustos 2014  |  Kaynak: