Best Buddies Turkey

Best Buddies KURULUŞ
Best Buddies Zihinsel Engelli gönüllülerle, bu engellere sahip olmayan gönüllüleri arkadaş yapan bir programdır. 1989 yılında Amerika’da KENNEDY ailesi’nden Anthony Kennedy Shriver tarafından kurulmuştur. Programın 50 ülkede uygulaması bulunmaktadır. Türkiye bu programı 2011 Ocak ayında hayata geçirmiştir ve uygulamaya dahil olan 50. ülkedir. Türkiye’de uygulanması Alternatif Yaşam Derneği tarafından yapılmatadır.

Best Buddies’e nasıl başvurabilirim?
Best Buddies’e dahil olmak istediğinizi belirten bir e-postayı turkey@bestbuddies.orgadresine göndermeniz yeterli olacaktır. Best Buddies ekibi size bir başvuru gönderecektir. Bu formu doldurup ilettiğinizde en yakın Buddy’lerin tanştırıldığı güne yakın zamanda sizinle yüzyüze görüşmek için ofisimize davet edeceğiz.
Best Buddies Programları nelerdir?

• Best Buddies Programları 7 tanedir.
    • Ortaokul
    • Lise
    • Universite
    • Vatandaşlık
    • E-buddy –
    • İlham Verici Konuşmalar – Ambassador
    • İşçilik- Jobs

Best Buddies Merkezi ile bağlantı ne düzeydedir?

• BB Merkezi, programın işletilmesi konusunda sürekli ve sistemli desteğini BEST BUDDIES TURKEY’e sunmaktadır.
  • BB Turkey kendi içindeki tüm kayıtlı bilgileri kendisinde tutar, finansal yapısını da merkezden bağımsız yürütmektedir.
  • BB Turkey’in her çalışanı Uluslararası çalışan kabul edilmekte ve yine uluslararası eğitim ve konferanslara sürekli dahil olmaktadır.

Best Buddies Nasıl işliyor ?

• Best Buddies programı gönüllü bir çalışmadır. Katılımcılardan bir ücret ya da katkı payı gibi herhangi bir ödeme yapması istenmez.
  • BB Turkey ofisi Batı Ataşehirde bulunmaktadır.

Best Buddies Programının sonunda ne olur?

• Bu sürenin sonunda Best Buddy olan BUDDY ve GÖNÜLLÜLER  uluslararası bir sertifikaalarak süreci tamamlarlar. Bu sertifika GÖNÜLLÜ’ye Best Buddies Merkez ofisi tarafından gönderilen BİR SERTİFİKADIR.

BUDDY olan gönüllülerin sorumluluğu nedir?

• HER BUDDY Programı 1 yıl ya da 1 akademik yıl (okul programlarında Haziran’a kadar) süresince yapmaktadır. Okul programlarının tümü haziranda sona erer. Eğer vatandaşlık programına dahil olduysanız GÖNÜLLÜLÜK SÜRENİZ 1 YILDIR.
  • Gönüllüler Haftada Bir (1)
    • Telefon
    • E-Posta
    • SMS
    • Mektup
    • Sosyal Medya iletişim paylaşımları ile haftada 1 kere

GÖRÜŞMEYİ kabul ederler.

• Gönüllüler Ayda İki (2)
    • Yüzyüze görüşmeyi
    • Dışarıda ya da istedikleri bir yerde buluşmayı
    • Oyun, gezi, karşılıklı konuşma,ortak ilgi alanlarını paylaşmayı

GÖRÜŞMEYİ kabul ederler.
Bu aktivitelere aileler de katılabilir.

»  Best Buddies Turkey 4. Geleneksel Edirne Bahar Kahvaltısı Etkinliği Farkındalık Yaratmaya Devam Ediyor

Best Buddies Turkey, Edirne’de 4 yıldır uygulanan Arkadaşlık Programı ile engellilik konusunda farkındalık yaratmaya devam ediyor. 2013 yılından beri projeyi başarı ile uygulayan 80. Yıl Edirne Cumhuriyet Anadolu Lisesi, projeyi bu yıl uygulamaya başlayan Edirne Lisesi ve Özel Edirne Fen Bilimleri Lisesi’nin de destek ve katılımlarıyla 4. Geleneksel Kahvaltı Etkinliği’ni gerçekleştirdi.

Öğrencilerin hazırladığı müzik dinletisi eşliğinde Limon Cafe’de gerçekleşen bu farkındalık etkinliğine; 150 Best Buddies Turkey gönüllüsünün ve pek çok BUDDY’nin yanı sıra, Edirne İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Sayın Ömer Naci DİKTAŞ ve Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) de katılımlarıyla destek oldu.

2014 yılında Best Buddies International tarafından verilen ‘Projeyi En İyi Uygulayan Yabancı Okul’ ödülünü Güney Kore ile paylaşan 80. Yıl Edirne Cumhuriyet Anadolu Lisesi; Edirne Lisesi ve Özel Edirne Fen Bilimleri Lisesi’nin de Best Buddies Turkey’in Arkadaşlık Programı’nı uygulamaya başlaması ile ‘Sen varsan Engel Yok!’ diyerek Edirne ve Türkiye’de sosyal değişim ve gönüllülük konularında bilincin artmasını hedefliyor.

BEST BUDDIES NEDİR?

Best Buddies International; global bir gönüllülük hareketi oluşturarak ‘Arkadaşlık, İşçilik ve Liderlik’ programları aracılığı ile zihinsel ve gelişimsel engeli bulunan bireylerin toplumdaki sosyal, fiziksel ve ekonomik izolasyonunu sonlandırmayı amaçlayan, kar amacı gütmeyen en büyük kuruluştur. 1989 yılında Anthony K. Shriver tarafından Georgetown University’de kurulan Best Buddies, 2017 yılı itibariyle ABD’de 50 eyalette, tüm dünyada 54 ülkede uygulanarak ve 1,090,330 kişilik bir etki alanına ulaşmıştır.

Kelime anlamıyla en yakın arkadaş anlamına gelen bu sivil girişim, Alternatif Yaşam Derneği (AYDER)’nin akreditasyonu ile Best Buddies Turkey adıyla 2011 yılından beri Türkiye’de de uygulanmaktadır. Türkiye, projeyi uygulayan 50. ülke olmuştur.

Best Buddies Turkey, hayatınızda yeni bir arkadaşa yer vermeye olanak sağlar. Bu proje sizi Best Buddy olarak bir arkadaşla eşleştirir. BUDDY’nizle telefon, kısa mesaj ya da sosyal medya aracılığı ile iletişim kurup, ayda bir kaç kere yüz yüze görüşüyorsunuz. İki arkadaş olarak neler yapmak istiyorsanız, birlikte bunları yapabilirsiniz. Cafeye, sinemaya gidebilir, parkta gezebilir, kısacası toplum içerisinde ve özel çevrenizde günlük yaşamınızın her alanında zamanınızı paylaşabilirsiniz.

Best Buddies Turkey Cumhuriyet Gazetesinde!
»  Best Buddies Turkey Cumhuriyet Gazetesinde!

Alternatif Yaşam Derneği olarak 5 yıldır uygulayıcısı olduğumuz arkadaşlık programı Best Buddies Turkey, geçtiğimiz günlerde Lüleburgaz’da 2. eşleştirme törenini gerçekleştirdi. Cumhuriyet Gazetesi’nde yer alan tören haberi, yerel basında da paylaşıldı.

Düşler Akademisi Öğrencileri Best Buddies Projesi İle Arkadaşlarını Seçti
»  Düşler Akademisi Öğrencileri Best Buddies Projesi İle Arkadaşlarını Seçti

Düşler Akademisi  öğrencileri, Alternatif Yaşam Derneği'nin bir diğer projelerinden olan Best Buddies Projesi kapsamında Marmara Eğitim Kurumunun öğrencileri ile 1 dönem boyunca birbirleri ile arkadaş olmak üzere eşleşti.

Yaşları 15 ve 17 arasında değişen 15 lise Öğrencisinin  arkadaş olarak vakit geçireceği projenin eşleştirme töreni bol verimli ve keyifli anlara sahne oldu.

Haftada bir gün telefon ile görüşüp ayda 2 kez buluşup arkadaşlarını pekiştirecek olan gruplar, arkadaşlığın ve beraber etkileşim içinde olmanın engel tanımadığına şahit olacaklar.

Best Buddies Projesi Hakkında:

Bir Zihinsel ve gelişim engelliyseniz ya da bir gönüllü iseniz bu projede yer alabilirsiniz. Bu proje sizi Best Buddy olarak bir arkadaşla eşleştirir.

BUDDY’nizle telefon, kısa mesaj ya da sosyal medya vasıtasıyla iletişim kurup, ayda bir kaç kere yüz yüze görüşüyorsunuz. İki arkadaş olarak neler yapmak istiyorsanız, birlikte bunları yapabilirsiniz. Kafeye, sinemaya gidebilir, parkta gezebilir, kısacası toplum içerisinde ve özel çevrenizde günlük yaşamınızın her alanında zamanınızı paylaşabilirsiniz.

Best Buddies Programları
* Vatandaşlık Programları
* Ortaokul
* Lise
* Üniversite Programları
* e-Buddies (Internet Üzerinden Arkadaşlık Programı)
* Ambassador (Etkili Yetenekler Programı)
* İşçilik

27. Best Buddies Liderlik Konferansı
»  27. Best Buddies Liderlik Konferansı

Best Buddies programlarında yer alan ve dünyanın her yerinden gelen 2,300 öğrenci lideri, gönüllü ve çalışan; 27. Best Buddies Liderelik Konferansı (#BBLC2016) için yaz boyunca Bloomington, Indiana’da bir araya geldi! Etkinilik; zihinsel engeli olan ve bu engeli olmayan gönüllü bireylerin tüm dünyada liderlik ettiği kalıcı etkiyi ve bu etkiye sebep olan arkadaşlıklarını kutladı. Bu muhteşem amacın etkilerine şahit olabilmek için bu yılın Best Buddies Liderlik Konferansı’ndan derlenen görüntülere göz atın!

Videoda da görebileceğiniz gibi, Best Buddies misyonu hayat buluyor ve Best Buddies Liderlik Konferansı bunun en gözle görülür hali! Desteğiniz, bizlere Best Buddies Liderlik Konferansı gibi eğitebileceğimiz, ilham verebileceğimiz ve tüm dünyadan katılımcılarımızı motive edebileceğimiz etkinlikler düzenlememiz için yardım ediyor. Best Buddies’in her yıl değişmesine destek olduğu 1 milyon yaşam adına, TEŞEKKÜR EDERİZ!

Anthony K. Shriver

Founder & Chairman

Best Buddies International

Best Buddies Turkey’in Arkadaşlık Elçisi  Seçildi
»  Best Buddies Turkey’in Arkadaşlık Elçisi Seçildi

Zihinsel Engelli gönüllüler ile bu engeli olmayan gönüllüler arasında arkadaşlık programları yürüterek, toplumda sosyal dâhil etmeye aracı olan sivil toplum kuruluşu; Best Buddies’in Türkiye oluşumu 5. Yılında yeni bir arkadaşlık elçisini gönüllüleri arasına dâhil etti.

Arkadaşlık elçiliği ülke ofislerince tanımlanan gönüllü bir görevdir. Toplumda yarattığı değerler ve adımları ile olumlu sosyal etkiler yaratan kişilere, Türkiye ekibi tarafından öneriliyor.

ABD ile Türkiye arasında uzun yıllardır sosyal, kültürel ve ticari konularda çok değerli çalışmaları olan Türkiye’nin Michigan Fahri Konsolosu Sn. Nurten Ural, Best Buddies Turkey tarafından kendisine yapılan arkadaşlık elçisi davetini kabul etti.

Best Buddies Turkey’in bir diğer gönüllü arkadaşlık elçisi, Ulusal bir TV Kanalı’nda Ana Haber Bülteni Spikeri olan Sn. Gözde Atasoy, projenin çalışmalarına destek vererek gönüllü desteğini sürdürüyor.

Best Buddies Turkey Edirne Eşleştirme Töreni
»  Best Buddies Turkey Edirne Eşleştirme Töreni

Best Buddies Turkey Edirne eşleştirmeleri, 3 Aralık 2015 tarihinde Vali Yardımcısı, İl Milli Eğitim Müdürü ve 5 okulun katıldığı törenle gerçekleştirildi.

Cahit Berkay ve Erkmen Sağlam da törene onur konuğu olarak katıldılar.

Best Buddies Turkey'in 2015-2016 Akademik Yılı açıldı
»  Best Buddies Turkey'in 2015-2016 Akademik Yılı açıldı

9 Eylül günü Best Buddies Turkey 2015 – 2016 Akademik Yılı Açılışı Düşler Akademisi’nde gerçekleşti. Proje okulları ve gönüllülerin buluştuğu bu günde Best Buddies Turkey arkadaşlık elçisi Kanal D Ana Haber Bülteni sunucusu Gözde Atasoy o gün bizlerle oldu. Best Buddies’in ABD ofisinden Avrupa Koordinatörü Jennifer Allen da bu açılış için ilk defa İstanbul’a geldi. Açılışa ABD’nin İstanbul Başkonsolosu Charles Hunter da katıldı. Onur konuğumuz olan Hunter’a ABD İstanbul Konsolosluğu Kültür Ataşesi Bayan Adrienne Bory de eşlik etti.

Best Buddies'in 25. yıldönümü!
»  Best Buddies'in 25. yıldönümü!
Sevgili Best Buddies gönüllüleri,

Liderlik ve arkadaşlık şiarıyla engelleri aşıp dünyayı değiştirmek için yola çıkan Best Buddies International, ABD'den 50 eyaletin ve dünyadan 20 ülkenin katılımıyla İndiana Üniversitesi'nde düzenlediği uluslararası liderlik konferansıyla 25. yılını kutladı.

Best Buddies Liderlik Konferansı (BBLK) şu ana kadar binlerce lidere bulundukları toplumlarda sosyal bir değişim yapmaları için ilham verdi. BBLK, dünyanın dört bir yanından Best Buddies liderlerini, gönüllülerini ve toplumsal değişim savunucularını bir araya getiren ve ömür boyu süren bir tecrübedir.

BBLK, Best Buddies'deki çeşitli pozisyonlara uygun eğitim atölyeleri, seminerler, akşam etkinlikleriyle katılımcılara zihinsel ve gelişim engelleri olan bireyleri de dahil ederek içinde bulundukları toplulukları nasıl güçlendirebilecekleri konusunda beyin fırtınası ve en iyi tecrübeler üzerinden yol gösterici bir rol oynuyor.

CNN'de birçok programa konuk olarak katılan klinik psikolog Dr. Paula Bloom, BBLK'de başkalarına yardım etmenin insan ilişkilerine ve yaşamlarına nasıl bir neşe, amaç ve anlam kattığı üzerine eğitim seansı düzenledi.

NBA liginde Cleveland Cavaliers'ta oynayan basketbolcu Kyrie Irving finansal kaynak desteği için gösteri atışı yaptı. Kyrie Irving daha sonra Best Buddies Kurucu ve Yönetim Kurulu Başkanı Anthony Kennedy Shriver ile Best Buddies gönüllüleri ve zihinsel ve gelişim engelli bireylerin de olduğu iki takım halinde bir basketbal maçı yaptılar.

Kendine zarar veren eski bir beyzbol oyuncusunun bakkal dükkanında çalışan down sendromu olan biriyle kurduğu arkadaşlığı konu alan Produce (2014) filminin yönetmeni Chris Dowling  ve Down Sendromlu oyuncu David DeSanctis de konferansa katılarak Best Buddies'e olan desteklerini sundular. Konferans katılımcıları daha sonra ünlü yönetmenle ve filmin starı DeSanctis ile söyleşi yapma imkanı buldular.

Bu sene yurtdışından 20 ülkenin temsil edildiği konferansta katılımcılar ülkelerini tanıtma imkanı buldular. Best Buddies'in Türkiye'de 4 yılda katettiği yoldan ve 1000'e yaklaşan gönüllü sayısından bahsedildi. Türkiye'nin kültürel zenginlikleri ve  genç nüfus potansiyelinin de vurgulandığı konuşmanın sonunda Türk lokumları dünyanın dört bir yanından katılımcılara ikram edildi.

Konferansda aynı zamanda bir yıl boyunca en başarılı işler yapan kişi ve kurumlara da ödüller verildi. Jorge Morilla bu yılın Cesaret ödülüyle onurlandırıldı. Onun uzun yıllardır ''buddy''si olan Anthony Kennedy Shriver bize onun arkadaşı olmaktan ne kadar gurur duyduğunu belirterek ödülü kendisine takdim etti.

Best Buddies en başarılı yabancı okul kategorisinde ise bu yıl ödülü iki ülke paylaştı: Türkiye ve Güney Kore! Türkiye'den Edirne 80. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi bu ödüle layık görüldü. Ödül Anthony K. Shriver tarafından Best Buddies Turkey program koordinatörü Serkan Yarali'ye takdim edildi. Küresel anlamda ilk defa böyle bir ödülü kazanan Best Buddies Turkey'e şükranlarını sunan Anthony K. Shriver, Best Buddies projesinin Türkiye'de başladığından beri çok iyi işler yaptığını ve Edirne'deki okulun inovasyon ve sosyal değişim konusunda çığır açan bir projeye imza attığı belirtti.

Konferans muhteşem bir kapanış töreninin ardından Amerikan klasiklerinin çaldığı güzel ve lise mezuniyet törenini andıran bir dans partisiyle sona erdi.

25. yılına giren Best Buddies, 52 ülkede faaliyet gösteren zihinsel engeli olan bireylerin, zihinsel engeli olmayan bireylerle karşılıklı ve eşit koşullarda arkadaşlık bağları kurmasını hedefliyor. Sivil toplum kuruluşu, kar amacı gütmeyen ve 800.000 gönüllüsü olan uluslararası bir yapıya sahip. Kurucusu, ABD Başkanları’ndan John F. Kennedy’nin yeğeni Anthony Kennedy Shriver, projeyi ABD Georgetown Üniversite’sinde 1989 yılında başlatmış. Best Buddies Türkiye'de, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP) gözetiminde ve Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) çatısında 2010 yılından beri faaliyet gösteriyor. 4 yılda 10 okul ve 100 ebeveynin katıldığı projede, şu ana kadar 300'ün üzerine arkadaşlık yapılmış. Cindy Crawford ve Romero Britto gibi dünyaca ünlü isimlerin Küresel Arkadaşlık Elçisi olduğu projeye Türkiye'de, Ulusal bir televizyon kanalında Ana Haber Bülteni Sunucusu olan Gözde Atasoy, Arkadaşlık Elçisi olarak destek veriyor. Projeye başvurmak için http://www.bestbuddiesturkey.org/ sitesini ziyaret ederek başvuru formu talebinde bulunabiliyorsunuz. Tüm gönüllülerle yapılan yüz yüze görüşmeler soncunda eşleştirmeler yapılıyor. Şu an kurumun gönüllü listesinde kayıtlı yaklaşık 1.000 kişi bulunuyor.

Düşler Akademisi Bağış Servisi