Ülkem İçin Engel Tanımıyorum

-Ulkem Icin Engel Tanimiyorum- projesi engelli bireylerin yasamin tam icinde olabilmeleri ve mevcut durumu duzenleyelerek hayatlarini kolaylastirmayi hedefleyen bir projedir.

UNDP, AYDER ve KOC partnerliginde yurutulen bu proje 2012-2013 yillari suresince devam edecek proje kapsaminda, tum Koc Toplulugu sirketleri ve bayilerinin engelli dostu isyeri olmasi, engellilerin is hayati ve sosyal hayatta yasam kalitelerinin iyilestirilmesine destek olacak uygulamalarda rol model olmak ve engelliler konusunda toplumsal bilincin ve duyarliligin olusturulmasini saglanmasi hedeflenmektedir.

Engelliye dogru yaklasim egitimlerinin tum Koc Toplulugu calisanlari, bayileri ve kamuoyu arasinda yayilmasini sagliyarak, bu konudaki toplumsal farkindaligi arttirmak ve sirket ve bayi aginda bu bilinci yerlestirmek, ayrica tum Koc toplulugu sirketlerinin ‘engelli dostu isyeri’ haline getirilmesi icin minimum standartlari yerine getirmek iki senelik projenin hedefleri arasındadır.

Koç Holding Almanak'ta Ayder'e Yer Verdi
»  Koç Holding Almanak'ta Ayder'e Yer Verdi

1926 Yılında kurulan ve sanayileşme-modernleşme yolunda atılan cesur adımların tetikleyicisi olan Koç Topluluğu, 90 yılda yazılan bu hikayesinin tarihçesini anlatan yazıyı dergilerinde paylaştı. Alternatif Yaşam Derneği ile ortaklaşa yaptıkları "Ülkem İçin Engel Tanımıyorum" projesi de yerini aldı.

Ülkem İçin projesinin 2012 – 2015 yıllarındaki teması, “Engel Tanımıyorum” olarak belirlenmişti. "Ülkem var oldukça, ben de varım" diyerek çıkılan bu yolda engelli bireylerin iş hayatı ve sosyal hayatta yaşam kalitelerinin iyileştirilmesine destek olacak uygulamalarla rol model olmayı ve bu konuda toplumsal bilincin ve duyarlılığın oluşturulması amaçlanmıştı.

Proje boyunca;

• Koç Holdingin 372 gönüllü eğitmen çalışanlarına  AYDER tarafından eğitim eğitildi.

• Gönüllü eğitmenler, 3 yıl boyunca şirketlerimizde 2.433 farkındalık eğitimi düzenleyerek 103.482 kişide farkındalık yarattı,

• 36 ilde Koç bayilerinin aracılığıyla 71 ilköğretim okullarında yaklaşık 22.500 kişiye farkındalık eğitimleri verildi, aynı zamanda yerel sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte engelli bireylerin ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapıldı,

• Şirket, fabrika, mağaza, şube ve istasyonlarında 1.361 noktada ve 65 bayide fiziki şartların iyileştirilmesi için farklı uygulamalar gerçekleştirildi,

• Koç’un 20 şirketinde ise, proje kapsamında birçok sosyal sorumluluk projesine imza attı.

• Yeni açılacak tesis, bayi ve mağaza prosedürlerinde "Engelli Dostu Olma" şartı eklendi.

• Şirketlerin İnsan Kaynakları prosedürleri iyileştirildi.

IBM’de Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimi
»  IBM’de Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimi

AYDER eğitmenlerinden Ceren Kurtay Doğan, Buket Demirel, Adem Vural ve Levent Tilkat 6 Aralık 2013 tarihinde IBM çalışanlarına eğitim verdi. Engellilik türleri ve doğru yaklaşım tekniklerini içeren eğitimde görme engellilik ve işitme engellilik simülasyonları da uygulandı.

Türkiye'de Engel Tanımayan 10 Kahraman
»  Türkiye'de Engel Tanımayan 10 Kahraman

Bugün Dünya Engelliler Günü. Ülkemizde tüm zorluklara rağmen fark yaratan 10 kahraman, engelleri aşarak engellilerin hayatını değiştiriyor.

Gültekin Yazgan

Altı Nokta Körler Vakfı'nın kurucularından olan Yazgan, Türkiye'de, İngiltere ve diğer yabancı ülkelerdeki kitaplıkları örnek alarak Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı'nı kurdu.Bu hizmet ile pek çok görme engellinin ÖSS, SBS ve birçok sınavda başarılı olmasını ve meslek sahibi olmasını sağladı.

Rodin Alper Bingöl

Başlattığı Engelleri Kaldır Hareketi, 2009 yılında Dünya Genç Liderler ve Girişimciler Federasyonu (JCI) tarafından İnsan Hakları ve Dünya Barışına Katkı kategorisinde Rodin Alper Bingöl’e Türkiye’nin en başarılı genci unvanını kazandırdı.

Mine Narin

Narin, 2003 yılında kurduğu Tohum Otizm Vakfı ile otizmli çocuk ve ailelerinin hayatında fark yaratıyor. Tohum Otizm Vakfı'nın, Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıkları ile yürüttüğü ortak çalışmalarla Türkiye'de ilk kez 46 bin çocuğa otizm taraması yapıldı.

Ercan Tutal

Düşler Akademisi kurucusu. Engellilerin yaşama bağlanması ve sosyal entegrasyonu sağlamak için gözleri görmeyenlere resim, kulakları duymayanlara DJ'lik yapmayı öğretiyor. Her sene yüzlerce engelli gence tiyatro, DJ'lik, fotoğrafçılık, yaşam koçluğu ve müzik dersleri veriyor.

Şafak Pavey

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliğindeki yönetici görevinden ayrılarak CHP İstanbul Milletvekili olan Şafak, uluslararası kamuoyunda insan hakları, insani yardım ve küresel barış konusundaki çalışmalarıyla tanınıyor. Zürih’te geçirdiği tren kazası ardından iyileşme sürecindeki sıra dışı duruşu Zürih Üniversite Hastanesi’nde tez konusu oldu ve bu çalışma kitap olarak yayınlandı.

Ahmet Besim Toker

Toker'in geliştirdiği "Yaşama Üreterek Tutunalım Projesi" kapsamında 545 engelli birey "iş başvurusu yapma", "CV hazırlama", "kişisel gelişim" ve "engelli hakları" konularında eğitimlere katıldı.

Selma Yıldız

26 yaşındaki anaokulu öğretmeni Selma Yıldız, Türkiye'de ilk kez Kocaman Minik Kodalar Projesi'ni hayata geçirdi. Proje, anne ve babası işitme engelli olup, kendisinde engel bulunmayan çocuk ve gençlerin, aile içinde üstlendikleri sorumluluklarını hafifletmeyi amaçlıyor.

Gülçin Kaya

2007 yılında Engelsiz Sanat Derneği’ni kurarak Avrupa Birliği fonlarından hibe aldı. Kaya, Engelsiz Sanat projesinde, 120 zihinsel engelli bireyi 50 Avrupalı sosyolog, psikolog, sanat eğitmeni genç ile sanat atölyelerinde bir araya getirdi.

Alper Kaya

Alper Kaya, şu anda %95 engelli, sadece konuşabiliyor, yutkunabiliyor, tek bir parmağını çok az hareket ettirebiliyor. Buna rağmen bir hekim ve hasta olarak yaşadığı her olumlu ve olumsuz gelişmeyi bilimsel ve diğer hastaların anlayacağı platformlarda ve internet sitelerinde paylaşıyor.

Kenan Zülaloğlu

30 yıllık dershane öğretmenliğinin ardından, kendini özellikle engelli gençlerin eğitimine adayan bir eğitim gönüllüsü... "Bakırköy Gençlik Merkezi"ni kuran Zülaloğlu burada, hem maddi hem de fiziksel açıdan imkanı olmayan gençleri eğitim hayatına hazırlıyor.

Düşler Akademisi Bağış Servisi